Een antiek navigatiemiddel uit de Middeleeuwen dat in het programma Tussen Kunst en Kitsch werd getaxeerd op 10 tot 12 duizend euro, is uiteindelijk doorverkocht voor  172.900 euro.

De veiling is voor de programmamakers in ieder geval aanleiding om een gedragscode voor hun taxateurs op te stellen. Dat meldt NRC zaterdag. Wat er precies in de code komt, is niet duidelijk. Maar mogelijk mogen de taxateurs een half jaar na de taxatiedagen geen zaken doen met bezoekers, en moet het initiatief altijd van de verkopers uitgaan.

Uit navraag van NRC blijkt dat dertien van de veertien vaste taxateurs van het programma regelmatig zaken doen met bezoekers van Tussen Kunst en Kitsch.

Expert deed bod

Het navigatie-instrument, een zogenaamde astrolabium, dat aanleiding voor de code is, werd getaxeerd door Fred Kats. Hij is al sinds 1986 expert op het gebied van uurwerken en instrumenten voor het programma. Hij taxeerde het instrument in februari vorig jaar op een waarde van zo’n 10 tot 12 duizend euro.

Na de opname bood Kats namens een klant 20 duizend euro voor het instrument, en dat liep later op tot ‘mogelijk zelfs 40.000 euro’. Nog later kwam hij met iemand over de brug die 45.000 euro voor het astrolabium wilde geven.

Maar twee veilinghuizen in Londen taxeerden het instrument op 112 duizend tot 170 duizend euro. In november werd het op de veiling voor 172.900 euro verkocht. Door de hoge opbrengst werd de uitzending, die in dezelfde maand zou worden uitgezonden, geschrapt.

In een toelichting geeft Kats aan dat het zeker niet zo is dat hij belang had bij een lage opbrengst. Integendeel, aangezien hij op commissiebasis werkte namens potentiële kopers, was een hoge opbrengst voor hem juist voordeliger.

Taxateurs BBC mogen niet handelen

Maar om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen, wordt aan een gedragscode gewerkt. De afspraken die worden genoemd, zijn een stuk minder streng dan die de BBC voor experts van de Antiques Roadshow gebruikt, het programma waar Tussen Kunst en Kitsch op is gebaseerd. De Britse experts mogen helemaal geen zaken doen met bezoekers van het programma.

In Nederland zijn zulke afspraken niet reëel, stelt Eric Dekker van AVRO-TROS, omdat in Nederland veel minder experts zijn dan in Groot-Brittannië.